mandag 17. oktober 2011

Redoksreaksjoner


Forsøk: å vaske kobber rent med ketchup.
Vi bruker 50-øringer og ketchup som utgangspunkt. Det er lov til å blande inn mer av stoffer som allerede er i ketchupen. Utstyr du vil trenge: en skitten 50-øring, ketchup, håndklepapir + (ekstra ingredienser fra ketchup.)
Min ”hypotese” før forsøket var å bruke litt ekstra eddik og salt fra ketchupen, for å få 50-øringen ekstra blank.
En redoksreaksjon er en reaksjon med en elektronoverføring, altså både en oksidasjon og en reduksjon. Ketchup er en svak syre, og inneholder eddikk. Jeg tilsatte dessuten ekstra eddik for å gjøre væsken mer syrlig. Kobberet, derimot, består av positivt ladde ioner og er en base. Syren (ketchup + eddik+ salt) nøytraliserer kobberet (basen) gjennom redoksreaksjonen.

Først ser vi på hvordan kobberet blir til kobberoksid.

Cu ->^2+  +2e^- (fra vanlig kobber til kobber på ioneform/ oksidering av kobber)

2Cu  + 2O--> 2CuO  (ioneform av kobber reagerer med oksygen og blir til kobberoksid.)

Eddikksyre reagerer med kobberoksid og danner kobberacetat + vann. I denne reaksjonen binder to hydrogenatomer seg med oksigenatomet fra kobberoksid og danner vann.

For at det skitne laget på 50- øringen skal forsvinne, må CuO (oksidert kobber) bli kvitt oksideringen (O) som gjorde kobberet til kobberoksid.

Slik:
2CH3COOH + CuO -> (CH3COO)2 Cu + H2O
    eddikk       kobberoksid     acetat

Eddiksyren reagerer med kobberoksid (CuO) og danner kobberacetat og vann.
Oksigenatomet fra kobberoksid binder seg til de to hydrogenatomene fra de to eddikksyre-molekylene og danner vann tilsammen. Dermed er kobberet blitt kvitt oksygenatomet, og oksidasjonen av 50-øringen. Jeg tilsatte, som tidligere nevnt, også salt. Dette er fordi salt som løses i væske, løser elektroner til ioner, som lettere reagerer med stoffer. Vi ser altså at 50-øringen er blitt ekstra fin og blank, ved tilsetningen av eddik og salt i ketchupen som vaskemiddel. 





 
 kilder: 
Naturfag 3, kap 6. Mobile energikilder, av Aschehoug

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar